Meruňkový nákypNadýchaný zapékaný rýžový nákyp se sněhem a meruňkamiČas přípravy: 50 min Počet porcí: 4 porce Kalorie: 855 / 1 porce Kalorie: 151 / 100 g Zobrazit podrobné nutriční hodnoty : |
|
Potřebujete potraviny: Mléko: 1000 ml Kompot meruňkový: 800 g (scezené, nakrájené) Rýže bílá: 250 g Vejce: 4 ks Cukr moučka: 6 polévkových lžíc Vaječný bílek: 2 ks Máslo: 3 polévkové lžíce Citrónová kůra: 2 kávové lžičky (nastrouhaná) Vanilka: 0.5 kávové lžičky (mletá) Potřebujete náčiní: Velký hrnec Trouba Mísa žáruvzdorná zapékací velká |
Postup přípravy: Krok 1: Mléko nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přisypeme rýži a zvolna povaříme asi půl hodiny.Dbáme, aby se mléko s rýží nepřipálilo. Krok 2: Rýži necháme zchladnout. Krok 3: Žáruvzdornou mísu vymažeme máslem. Krok 4: Oddělíme bílky,ke žloutkům připojíme máslo, polovinu cukru a citronovou kůru a vzniklou hmotu vmícháme do rýže. Krok 5: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Polovinu zašleháme do rýže, druhou polovinu bílků smísíme se zbytkem cukru. Krok 6: Na dno zapékací mísy navrstvíme polovinu připravené rýže. Na tuto vrstvu poskládáme meruňky, které překryjeme zbývajícím množstvím rýže a završíme šlehaným oslazeným sněhem z bílků. Krok 7: Nákyp vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut dokud povrch jemně nezezlátne. |