www.CelySvet.cz - recepty online, encyklopedie: pokojové rostliny, psi, kočky, státy

Domácí chléb se sýrem a bylinkami

Křupavý domácí chleba s dvěma druhy sýrů a bylinkami


Čas přípravy: 50 min
Počet porcí: 1 bochník
Kalorie: 3064 / 1 porce
Kalorie: 292 / 100 g

Potřebujete potraviny:
Mouka hladká: 500 g (a trochu na poprášení)
Mléko: 350 ml (vlažné)
Sýr čedar: 90 g (nastrouhaný)
Vejce: 1 ks (rozšlehané na potření)
Sýr parmezán: 30 g (nastrouhaný)
Petrželová nať: 2 polévkové lžíce (nasekaná)
Sýr čedar: 2 polévkové lžíce (nastrouhaný na posypání)
Hořčičné semínko: 2 kávové lžičky (mleté)
Sůl: 1 kávová lžička
Droždí: 7 g (sušené)
Olej rostlinný (na vymazání)

Potřebujete náčiní:
Mísa velká
Plech na pečení
Vál
Hnětač elektrický

Postup přípravy:
Krok 1: Do velké mísy nasypeme mouku, sýry, petržel,hořčici, sůl a droždí, zalijeme mlékem a ručně vařečkou nebo pomocí hnětače zpracujeme tuhé pružné hladké těsto.

Krok 2: Z těsta vytvoříme kouli a vložíme ji do mísy. Necháme pod utěrkou v teple kynout asi 80 minut, až těsto zvětší svůj objem asi na dvojnásobek.

Krok 3: Těsto na pomoučněném vále znovu propracujeme. Plech potřeme tukem, přeneseme na něj kouli těsta a necháme v teple dále asi 30 minut pod utěrkou kynout.

Krok 4: Před vložením do trouby bochník potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nastrouhaným čedarem. Zprvu pečeme asi 10 minut zprudka, pak teplotu v troubě snížíme a pečeme ještě asi 30 minut až je chléb pěkně propečený.

Krok 5: Chléb po vyjmutí z trouby necháme zchladnout.



Všechny recepty online na www.CelySvet.cz :