www.CelySvet.cz - recepty online, encyklopedie: pokojové rostliny, psi, kočky, státy

Lasagne s chřestem

Zapékané lasagne s chřestem, bešamelem a dvěma druhy sýrů


Čas přípravy: 100 min
Počet porcí: 4 porce
Kalorie: 435 / 1 porce
Kalorie: 157 / 100 g

Potřebujete potraviny:
Chřest: 500 g
Mléko: 370 ml
Máslo: 100 g
Mouka hladká: 90 g
Citrónová šťáva: 3 polévkové lžíce
Sýr eidam: 40 g (nastrouhaný)
Sýr parmezán: 40 g (nastrouhaný)
Citrónová kůra: 1 kávová lžička (nastrouhaná)
Muškátový oříšek: 0.5 kávové lžičky
Sůl
Pepř
Lasagne: 21 ks (nepředvařené)
Petrželka (snítky)

Potřebujete náčiní:
Velký kastrol
Trouba
Mísa žáruvzdorná zapékací velká

Postup přípravy:
Krok 1: Chřest očistíme, podélně rozpůlíme jednotlivé výhonky asi 3-4 minuty povaříme v kastrolu ve vroucí osolené vodě.Poté vyjmeme a necháme okapat.

Krok 2: Příprava bešamelu: v kastrolu na 75 g másla opražíme mouku. Pomalu za stálého míchání přiléváme mléko a 400 ml vývaru.Bešamel necháme asi 10 minut zvolna provařit, občas zamícháme.Dochutíme solí, pepřem a muškátem.Polovinu omáčky navíc smícháme s citronovou kůrou a šťávou.

Krok 3: Žáruvzdornou mísu vymastíme máslem.Na dno nalijeme citronový bešamel a vyložíme ho plátky lasagní.

Krok 4: Na lasagne navršíme chřest, zalijeme bešamelem a pokryjeme opět plátky lasagní. Postup několikrát opakujeme.Končíme vrstvou lasagní přelitou bešamelem a posypanou sýrem, navrch poklademe kousky zbylého másla.

Krok 5: Lasagne pečeme v předehřáté troubě dozlatova a teplé podáváme ozdobené petrželkou.



Všechny recepty online na www.CelySvet.cz :